1200m2 oppervlakte
Drive In, lekker makkelijk
Premium BBQ merken
Leuke BBQ accessoires
Grote voorraad

Kamado Workshop

Tijdens deze workshop wordt duidelijk hoe er optimaal gebruik gemaakt kan worden van een kamado, of elke andere houtskoll grill, door chef-kok Ivan Louer. Een zeer ervaren kok die in Schagen en omgeving zijn sporen heeft verdiend en zich bovendien heeft gespecialiseerd in gerechten van een kamado.
De workshop is geschikt voor zowel gevorderden als beginners. Zowel tips in gebruik als techniek zullen zowel inspireren als enthousiasmeren, en voor nog meer plezier zorgen tijdens het barbecueën.

De volgende data zijn op dit moment nog beschikbaar voor deelname:

07 september 2025
21 september 2025
28 september 2025

Klik hier voor een reservering. Na de reservering wordt er door ons contact opgenomen om de defitieve gewenste datum vast te leggen. De getoonde data zijn nog beschikbaar.

De workshop begint om 16.30 uur en duurt ongeveer 3 uur. Het aantal deelnemers is rond de 16.

De workshop vindt op de volgende locatie plaats:

Foodlab 
Witte Paal 107
1742NX Schagen

 

Tijdens de workshop wordt er onder andere gebruik gemaakt van:

  • Kamado's van Kamado Joe
  • Professioneel houtskool
  • Rookhout (bijvoorbeeld appel, hickory, of kersenhout) om een gerechtje wat gemakkelijk smaak opneemt een extra flavour te geven
  • Ingrediënten voor het bereiden van gerechten (vlees, vis, groenten, kruiden, sauzen) voor smakelijke en vooral goede barbecue gerechten
  • Barbecue-accessoires zoals een grilltang, kerntemperatuur thermometer, grill handschoen, grillroosters en meer.

Na een introductie van ongeveer 20 minuten wordt er aangevangen met de praktijk. Enkele fundamentele begrippen voor het barbecueën met een kamado, die naar voren komen tijdens de workshop:

Het aansteken van het houtskool in een kamado:
Gebruik altijd professionele houtskool (puur hardhout in grotere stukken). Dit houtskool brandt stabiel, laat weinig as achter en kan indien gewenst hoge temperaturen halen. Dit houtskool is alleen verkrijgbaar bij speciaal zaken zoals de BBQ Hal Alkmaar en horeca groothandels. Steek houtskool aan met bijvoorbeeld een gasbrander (flambeerbrander) eventueel ondersteund met aanmaakblokjes of wokkels. Ook een elektrische aansteker zoals een Looftlighter is zeer geschikt.

Het op temperatuur brengen en houden van een kamado:
Laat de temperatuur stijgen door de luchtventilatie onder en boven volledig open te zetten. Zodra de gewenste temperatuur (bijna) bereikt is, wordt de onderste luchtschuif voor ca. 80% dicht geschoven. De topvent bovenop een kamado dient altijd open te staan, maar de mate daarvan is vooral van invloed op de circulatie van bijvoorbeeld rook. Indien de temperatuur zakt of stijgt, wordt de onderste luchtschuif iets meer dicht of open geschoven.

Direct (Grillen):
Garen direct boven het vuur. Ideaal voor bijvoorbeeld steaks, burgers en groenten die snel bereid kunnen of moeten worden.

Indirect:
Garen op een hete luchtstroom. Hiervoor is een hitteschild (platesetter) nodig om van een kamado een oven te maken en er gelijkmatige garing plaatsvindt. Perfect voor gerechten zoals kip, spareribs, pulled pork, brisket etc.

Roken:
Voeg rookchunks toe aan brandend houtskool. Dit zijn vuistgrote stukken hout. Roken gaat op lage temperatuur, zodat smaken diep in het vlees of de vis trekken.

Hoe werkt een kamado?

Een workshop voor het optimaal gebruik leren maken van een kamado, of op elke andere houtskool grill.